Remont kuchni – od czego zacząć?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Remont kuchni – od czego zacząć?
Remonty

Remont kuchni może być dla nas dość kłopotliwy. Ważne jednak, aby zapanować nad chaosem i zachować spokój. Warto zaplanować krok po kroku nasze działania, aby sprawnie przejść przez remont i stworzyć kuchnię naszych marzeń.

Od czego zacząć remont kuchni?

Przed remontem ważne jest, aby odpowiednio spakować i zabezpieczyć sprzęty kuchenne. Przy pakowaniu należy przejrzeć, które naczynia warto zatrzymać, a które można już wyrzucić; garnki, kubki, miski lub sztućce. Przed pakowaniem również musimy zobaczyć i przejrzeć sprzęty kuchenne w postaci małego AGD. Zawczasu pozbądźmy się niedziałającego blendera czy tostera, aby móc kupić nowy model do kuchni naszych marzeń. Pakujmy w folię bąbelkową, a później w kartony. Naczynia wyjątkowo kruche jak szklanki czy kieliszki, zwłaszcza kryształowe, warto zabezpieczyć ręcznikiem papierowym lub gazetami. W pierwszej kolejności spakujmy rzeczy najmniej potrzebne, a te, które używamy najczęściej, zostawmy na koniec.

Planowanie i urządzanie kuchni

Bardzo dobrym pomysłem jest skonsultowanie się z osobami, które zajmują się projektowaniem kuchni, aby pomogły w ustawieniu wszystkich sprzętów. Należy pamiętać, że kuchnia powinna mieć przede wszystkim strefy, w których możemy gotować, a także zmywać naczynia oraz podawać ugotowane potrawy. Dzięki takim strefom znacznie prościej będzie nam pracować, rozmieścić odpowiednie elementy wystroju i sprzęty. Nie bez znaczenia są szafki oraz ich ułożenie; należy również wziąć pod uwagę ilość i szerokość blatów, które są naszymi miejscami do pracy. Bardzo ważne jest wygospodarowanie niewielkiego blatu pomiędzy kuchenką a zlewem. Możemy na nim zestawić garnek z gorącym daniem czy też świeżo upieczone ciasto. Posłuży również do serwowania potraw.

Blat po drugiej stronie zlewu jest również bardzo ważny do przyrządzania posiłków. Szafki z kolei powinny być dostosowane do danej strefy kuchennej; tam, gdzie przygotowujemy  dania z półproduktów, powinna znaleźć się szafka cargo na produkty suche. Może znajdować się pod blatem. Dodatkowa, głęboka półka nad blatem również się przyda, aby zmieścić na niej np. noże, deski do krojenia, blender czy maszynkę do mielenia mięsa.

Obok zmywarki i zlewu warto umieścić z szuflady, w których znacznie prościej znajdziemy miejsce na talerze czy kubki. Głębokie szuflady sprawdzą się na talerze. Jedna płytsza szuflada może mieć stanowić organizer na sztućce. Wiele osób ceni sobie wysuwaną szafkę tuż przy kuchence. Doskonale sprawdzają się szafki typu magic corner, które pomieszczą wysokie garnki czy patelnie. Dzięki takiej szafce umieszczonej w rogu można wykorzystać trudno dostępną przestrzeń w kuchni.

Przy remoncie kuchni niezwykle istotne jest zaplanowanie miejsca na kuchenkę i zmywarkę. Na pewno rozmieszczenie tych urządzeń jest uzależnione od tego, gdzie mamy podłączenie gazu, wody i opływu do kanalizacji.

Gniazdka elektryczne powinno się umieścić w pobliżu miejsc, w których będą znajdowały się takie sprzęty jak lodówka, piekarnik czy zmywarka. Kolejne gniazdka powinny być rozmieszczone nad blatami. Cztery gniazda wystarczą do komfortowego korzystania z kuchni. Warto je rozplanować jeszcze przed remontem.

Fot. StockSnap/Pixabay

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*