Kuchnia to serce domu. Jest to pomieszczenie, z którego korzystamy każdego dnia, dlatego dobór odpowiedniego materiału na pokrycie podłóg w kuchni jest niezwykle ważny. Istotne jest, by materiał był solidny, odporny na zarysowania i jednocześnie łatwy do zachowania w czystości. Dodatkowo powinien komponować się z ogólną aranżacją pomieszczenia, które coraz częściej jest połączone z salonem.
Modnym ostatnimi czasy rozwiązaniem są panele podłogowe do kuchni, które łatwo się układa i imitują drewnianą posadzkę. Dobrze sprawdzą się w kuchniach o skandynawskim designie, które chcemy optycznie ocieplić. Panele są bardzo łatwe do ułożenia, stosunkowo tanie i dobrze się prezentują. W sklepach dostępne są różne barwy oraz struktury takich paneli, dzięki czemu w łatwy sposób można je dopasować do wystroju pomieszczenia.
Czy jednak panele w kuchni są dobrym rozwiązaniem? Nie do końca, ponieważ w kuchni panuje wilgoć, panele są narażone na uszkodzenia mechaniczne i z czasem po prostu zaczną wyglądać źle. Dodatkowo widać na nich zabrudzenia, o które w kuchni nie jest trudno. Nawet jeśli wybierzemy panele o wyższym stopniu odporności na wilgoć, będą one pod względem jakości przegrywać z płytkami podłogowymi.
W kuchniach dominują płytki podłogowe, jednak dla miłośników drewna jest dostępna glazura, która swoim wyglądem doskonale imituje deski. Dzięki temu można mieć na podłodze płytki, a jednocześnie mogą one posiadać ciekawy i modny design. Należy przyznać, że w kuchni glazura jest znacznie bardziej funkcjonalna niż panele, ponieważ można ją łatwo utrzymać w czystości, nie pochłania wilgoci i jest wysoce odporna na uszkodzenia mechaniczne. Płytki podłogowe przeznaczone do kuchni muszą być bardziej odporne niż te, które znajdują się w innych pomieszczeniach.
Dobrze sprawdza się gres, który posiada wysoką odporność na ścieranie i odpowiednią klasę twardości. Jeśli wybierzemy płytki szkliwione to możemy mieć gwarancję, że wylanie mocno barwiących substancji wcale nie spowoduje zniszczenia podłogi, którą wystarczy tylko przetrzeć. W przypadku paneli takie substancje mogą wywołać na nich trwałe i nieestetyczne ślady, które jest bardzo ciężko usunąć.
Wyjściem dla osób, które nie mogą zdecydować się na ostateczny wybór, są płytki zespolone z panelami. Jest to połączenie szczególnie często wykorzystywane w tzw. otwartych kuchniach. Jest to dobre rozwiązanie, które szczególnie efektownie może wyglądać w przestronnych wnętrzach. Jeśli jednak kuchnia z salonem jest mała to należy uważać, by nie przytłoczyć przestrzeni.
W części kuchennej na podłodze można położyć płytki, które będą bardzo praktyczne, natomiast w salonie na podłodze znajdą się panele. Jest to również sposób na optyczne oddzielenie od siebie dwóch części tego samego pomieszczenia. Wyspa kuchenna czy stół mogą zamaskować łączenie paneli z płytkami, chociaż obecnie jest wiele metod na to, by bardzo subtelnie połączyć panele z glazurą.