Kuchnia jest szczególnie istotnym miejscem w każdym mieszkaniu i dla większości wiąże się przede wszystkim z jedzeniem. Gotowanie potraw związane jest głównie z wydobywaniem się różnego rodzaju zapachów czy pary wodnej. Dodać do tego należy także inne zanieczyszczenia jak wydychanym przez ludzi dwutlenkiem węgla czy emisją przez materiały budowlane. Niezbędna w tym przypadku jest odpowiednia wentylacja, która znacznie poprawi jakość powietrza.
Zabierając się za wybór jakiejkolwiek wentylacji, warto w pierwszej kolejności wziąć pod uwagę prawo oraz wszelkiego rodzaju normy. Osoby posiadające kuchenkę gazową muszą liczyć się z koniecznością wyboru wentylacji grawitacyjnej wywiewnej, a z kolei zaś użytkownicy kuchenek elektrycznych będą musieli wybrać pomiędzy wentylacją grawitacyjną a mechaniczną.
Ponadto, istotny jest również dopływ świeżego powietrza. Musi być ono doprowadzane przez nawiewniki w oknach bądź ścianach. Jeśli jednak ich nie ma to niezbędny jest dopływ powietrza z sąsiedniego pomieszczania, gdzie owe nawiewniki się znajdują. Warto także wspomnieć kilka słów na temat wentylacji grawitacyjnej. W tym przypadku kanały wywiewne muszą znajdować się na wyższej kondygnacji. Jeśli zaś nie posiadamy piętra to niezbędny jest montaż kominka.
Jest ona sposobem sposobem dostarczania świeżego powietrza poprzez wykorzystanie naturalnych środków. Wiąże się to przede wszystkim z dużym udziałem warunków atmosferycznych. Niestety stosowanie takiej wentylacji w większości przypadków jest niewystarczające szczególnie, gdy w kuchni w jednym czasie gotujemy na kilku palnikach. By wspomóc cały proces oczyszczania powietrza, warto zastosować w tym przypadku wyciąg bądź pochłaniacz. Jeśli chodzi o montaż to sprawa wygląda dość prosto. Wyciąg należy podłączyć do instalacji elektrycznej oraz przewodu wywiewnego, z kolei zaś pochłaniacz jedynie do instalacji.
Osoby posiadające kuchenkę gazową muszą mieć na wyposażeniu dodatkowo przewód wentylacji grawitacyjnej, a ponadto nie może być on w jakikolwiek sposób zabudowany. Zatem nie ma możliwości podłączenia wyciągu ponieważ przez to zostanie przerwany sposób wentylacji grawitacyjnej przez kanał, co sprawi że kuchnia nie będzie posiadać żadnej metody na odprowadzanie nieczystego powietrza.
Jednym z najważniejszych elementów, na który trzeba wziąć poprawkę jest wydajność. Przyjmuje się, że wyciąg w ciągu godziny powinien wymienić powietrze przynajmniej sześciokrotnie. Oczywiście dużo zależy również od wielkości pomieszczenia, w którym się znajduje. Jednakże sześć razy jest koniecznością.
Reasumując, wybór odpowiedniej wentylacji jest niezwykle istotne pod kątem zapewnienia dobrej wymiany powietrza, co jest bardzo ważne w praktycznie każdym pomieszczeniu, również i w kuchni. Dobierając wentylację, trzeba w pierwszej kolejności określić rodzaj stosowanej kuchenki oraz samą budowę mieszkania, a dodatkowo trzeba zastosować się do wszelkich przepisów prawnych.